Teaterstaden Göteborg

hund i gbg

Funderar du på att ta med jycken på en liten teatertripp till Göteborg? Läs vidare!

Göteborgs teaterscen är stark och livaktig, och just nu är det så många pjäser som sätts upp att alla teaterlokaler inte räcker till. En del pjäser får därför spelas på Göteborgs konferensställen.

Backa teater är en av de teatrar i Göteborg som utmärkt sig mest de senaste åren. Ofta har man omtolkat klassiker för att bättre passa en ung publik. Den senaste pjäsen, baserad på Franz Kafkas Processen, hade premiär nyligen och utgör inget avsteg från denna inriktning.

I pjäsen, regisserad av Egill Pálsson och dramatiserad av Daniel Wedel, och med Alexander Salzberger i rollen som Josef K, handlar den process som huvudpersonen genomgår om att bli vuxen, och de helt oförståeliga regler som man tvingas lyda.

En annan välrenommerad teater i Göteborg är Teater Uno, som länge presenterat barnteater om svåra ämnen. I sin senaste pjäs, Pokerfejs, berättar de historien om elvaåriga Nickan, som försöker uppvisa ett ”normalt” yttre trots att hennes mamma försvinner in i spelmissbruk. Titeln blir alltså dubbeltydig.

Barnteater för de allra yngsta bjuder Teater Sesam på, när de sätter upp Alice i Underlandet i två versioner. Lilla Alice i Underlandet vänder sig till de yngre barnen, och Alice återkomst till Underlandet till de lite äldre. I båda fallen handlar det om dockteater.