Lolita sätts upp på Stadsteatern

Dags att ta med hunden på teater? Kanske dags att se Lolita? 1955 skrev Vladimir Nabokovs en roman med titeln Lolita som först ratades av flera förlag välden över, men som tillslut antogs av och trycktes på engelska i Paris. Anledningen? Boken skildrar en pedofils tankar, känslor och samvetskval.

Trots att Vladimir Nabokovs bok från början gav upphov till många debatter har hans bok idag fått klassikerstatus. Och 1981 bearbetade en man vid namn Edward Albees romanen och satte upp den som föreställning på Broadway i New York men nu 2014 kommer den för första gången att sättas upp på teater i Europa.

Boken Lolita beskriver en man vid Humbert Humbert som väljer att gifta sig med en kvinna i ett enda syfte, och det är att komma nära hennes 11 åriga dotter vid namn Dolores. Humbert själv är en 39 år gammal professor. I boken skildras Dolores, eller Lolita som Humbert kallar henne, helt och hållet ur Humberts ögon och hon framstår ömsom oskuldsfull ömsom manipulativ och förförisk. Vad Dolores själv tänker, tycker och känner – det framgår aldrig.

På scen

På lilla scenen på Stadsteatern kommer man i höst att bjudas in i pedofilen Humbert Humberts tankar och känslor, samtidigt som man kommer att få stifta bekantskap med en ganska charmig man. Denna motsägelsefulla presentation av huvudkaraktären är ingen slump utan ett väl medvetet val av pjäsens regissör Nora Nilsson som väljer att beskriva sin kreation som ”en fars med obehagliga undertoner”. Hennes syfte är att få publiken att skratta ena stunden och för att i nästa undra vad som hände då man motvilligt rycks med i Humberts åtrå för den minderåriga Lolita eftersom pjäsen, likt boken, endast följer Humberts tankar och vad Lolita själv upplever är frånvarande. Med andra ord är pjälen en uppsättning av Humberts upplevelser och genom att porträttera honom som mänsklig, ett sätt att göra det svårt för publiken att avfärda Humbert Humbert som ett monster och istället inbjuder till moraliska funderingar över dagens Lolita-ideal där det oskuldsfulla och unga uttrycket ständigt kombineras med en stark sexuell kontext.