Innan du skaffar hund

Det är många som vill ha en hund, den är ett fint sällskap och blir väldigt ofta en vän för livet. Men det finns mycket man behöver tänka på om man ska skaffa sig en hund, det går inte riktigt att bara hux flux skaffa sig en och tro att det hela ska gå bra. Nej, det gäller att vara förberedd och veta vad man ger sig in i innan man skaffar sig en fyrfota vän!

Här är några av de saker man bör tänka på:

  • Se över din ekonomiska situation innan du skaffar hund! Inte bara kostar själv inköpet av hunden, utan det finns även en del kostnader man måste vara beredd på. Försäkring, mat, eventuellt hunddagis, veterinärkostnader och så vidare är sådant man måste ha en buffert för och se till att man kan hantera det när kostnaderna kommer.
  • Utrymmet. En hund vill ofta ha en yta att röra sig på, om du bor i en supertrång lägenhet är det kanske inte världens bästa idé att skaffa sig en hund.
  • Motionen. En hund behöver röra mycket på sig, det räcker inte med ett par korta promenader nån gång om dagen, utan ofta måste du gå på en längre promenad varje dag uppblandat med de kortare promenaderna. Även hundar kan få dålig kondition och bli tjocka.
  • Och på tal om tjocka, du behöver se till att din hund får bra foder med mycket näring!
  • Se över vilken ras du kan tänka dig att skaffa. Och du kan inte bara välja utifrån vilken ras du tycker är fin och gullig, du behöver välja utifrån din tidigare erfarenhet av hundar, dina möjligheter till underhåll och din bostadssituation. Det är inte så svårt att förstå att en siberian husky inte mår bra av att bo i en lägenhet med en inaktiv människa, liksom en liten chihuahua kan ha svårt att hantera en stor gård på landet där det vintertid är mycket snö och liknande.
  • Vad ska du göra av hunden när du inte kan ta hand om den, till exempel när du ger dig iväg på en resa eller liknande? Det är viktigt att du har förberett någonstans som den kan vara.

Detta är några av de saker du kan behöva fundera över innan du skaffar dig en hund, men när du väl förberett dig och checkat av alla punkter och väl skaffar dig en hund, ja då är det en helt fantastisk känsla!